Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 200 g
ząbki czosnku 3 sztuki
cebula
natka pietruszki 3-4 łyżki
sól i pieprz
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy

1. Ciecierzyce zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy na całą noc.
2. Na drugi dzień ciecierzyce odcedzamy i rozdrabniamy wraz z wszystkimi dodatkami i przyprawami za pomocą maszynki do mięsa lub malaksera czy blendera. Powstałą masę dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotleciki, pamiętając, że należy je mocno ścisnąć, inaczej się rozwalą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony na złoto. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.03.2015 22:30
nigdy nie robiłam ale chętnie wypróbuję
monikaT83 13.03.2015 08:54
nigdy nie jadałam falafela a wyglada tak apetycznie:)
justynkag 13.03.2015 08:44
super.nie wiedziałam co zrobić z ciecierzycy co mi zostala
wwwiolka 12.03.2015 21:05
Bardzo fajny przepis.
caralajna 12.03.2015 18:49
bardzo je lubię, są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak