Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy

Falafel, czyli kotleciki z ciecierzycy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 g
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • cebula

  • natka pietruszki

    3-4 łyżki
  • sól i pieprz

  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzyce zalewamy dużą ilością wody i zostawiamy na całą noc.
2. Na drugi dzień ciecierzyce odcedzamy i rozdrabniamy wraz z wszystkimi dodatkami i przyprawami za pomocą maszynki do mięsa lub malaksera czy blendera. Powstałą masę dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki wody. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy kotleciki, pamiętając, że należy je mocno ścisnąć, inaczej się rozwalą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu 2-3 minuty z każdej strony na złoto. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszcz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 14.03.2015 22:30
nigdy nie robiłam ale chętnie wypróbuję
monikaT83 13.03.2015 08:54
nigdy nie jadałam falafela a wyglada tak apetycznie:)
justynkag 13.03.2015 08:44
super.nie wiedziałam co zrobić z ciecierzycy co mi zostala
wwwiolka 12.03.2015 21:05
Bardzo fajny przepis.
caralajna 12.03.2015 18:49
bardzo je lubię, są przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat