Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fajitas z rybą.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 20 dag
pomidor 1 dag
papryczka chili 1 szt
dymki ze szczypiorkiem 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
awokado 1 szt
sok z cytryny 2 łyżki
tortilla 2 szt
cebula 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fajitas z rybą.

Kroki postępowania

1
Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.
Krok 1 - Fajitas  z rybą. foto
2
Rybę umyć, osuszyć
Krok 2 - Fajitas  z rybą. foto
3
Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli.
Krok 3 - Fajitas  z rybą. foto
4
Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem
Krok 4 - Fajitas  z rybą. foto
5
następnie zimną wodą i obrać skórkę.
Krok 5 - Fajitas  z rybą. foto
6
Pomidor pokroić w kostkę
Krok 6 - Fajitas  z rybą. foto
7
Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać.
Krok 7 - Fajitas  z rybą. foto
8
Dymkę ze szczypiorem pokroić .
Krok 8 - Fajitas  z rybą. foto
9
Wymieszać pokrojone pomidory, chilli i dymkę.
Krok 9 - Fajitas  z rybą. foto
10
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Krok 10 - Fajitas  z rybą. foto
11
Cebulę pokroić w talarki.
Krok 11 - Fajitas  z rybą. foto
12
Awokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Krok 12 - Fajitas  z rybą. foto
13
Obrać i pokroić w paski.
Krok 13 - Fajitas  z rybą. foto
14
Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką.
Krok 14 - Fajitas  z rybą. foto
15
Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć.
Krok 15 - Fajitas  z rybą. foto
16
Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły.
Krok 16 - Fajitas  z rybą. foto
17
Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę
Krok 17 - Fajitas  z rybą. foto
18
paprykę z cebulą
Krok 18 - Fajitas  z rybą. foto
19
paski awokado
Krok 19 - Fajitas  z rybą. foto
20
i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki.
Krok 20 - Fajitas  z rybą. foto
21
Wszystko zawinąć w rożek i smacznego.
Krok 21 - Fajitas  z rybą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 12.04.2014 17:30
Wygląda pięknie i na pewno smakuje wyśmienicie.
Beata999 11.04.2014 19:14
Fajitas z rybą,świetna odmiana.
Smaczna_B 11.04.2014 18:13
sam wygląd potrawy zachęca do konsumpcji....pycha!
Konczi 11.04.2014 13:31
Świetnie wygląda ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak