Przepis i sposób przygotowania na: Fagottini z nadzieniem z ziemniaków
Wyrabiamy ciasto, do otrzymania jednolitej i elastycznej masy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki obieramy, gotujemy, przeciskamy przez praskę. Studzimy, mieszamy z jakiem, parmezanem. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową.
Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na szerokie paski (szerokość paska = średnica szklanki).
Na środek każdego paska kładziemy farsz, składamy pasek i przy pomocy szklanki wykrawamy półksiężyce. Brzegi ciasta zlepiamy, delikatnie zakładamy, by powstały fałdy sakiewek.
Fagottini gotujemy w osolonym wrzątku. 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Masło roztapiamy, dodajemy posiekane zioła, przez chwilę (na małym płomieniu) dusimy.
Sakiewki podajemy polane masłem, posypujemy płatkami parmezanu.