Faforki z piwem

Faforki z piwem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • żółka

    5 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • piwo

    0,5 litra
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faforki z piwem

Przesiać mąkę dodac żółtka cukier sól, wyrabiać widelcem zabierając potrochu otaczająca mąkę,
następnie dodać masło zagnieść ciasto rękoma dolewając tyle piwa aby ciasto było ciągliwe,
po wyrobieniu rozwałkować cieniutko i wykrawać faforki i zaraz smażyć na gorącym tłuszczu.
Po wyjeciu posypać cukrem puderm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Katarzyna/kate1980 21.06.2013 22:13
ciekawe z tym piwem
Kate131 23.10.2011 09:47
super
bami 28.09.2011 17:33
Faworków z piwem jako składnik jeszcze nie próbowałam :)
Krzysztof42 12.05.2011 19:35
a popić też piwem?
gośka 28.04.2011 15:11
ja też nie ale spróbuje
zuzanna6 24.09.2010 07:34
Z piwem jeszcze nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat