Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eton Mess z truskawkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 200 ml
bezy 12 szt.
mięta 1 garść
truskawki 300 g
cukier 1 łyżecz.
ocet balsamiczny 1 łyżecz.
sok z cytryny 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Eton Mess z truskawkami

Kroki postępowania

1
Truskawki myję, usuwam szypułki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję cukier, ocet balsamiczny i sok z cytryny - dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut.
Krok 1 - Eton Mess z truskawkami foto
2
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Listki mięty myję, osuszam i rwę na mniejsze części. Do truskawek dodaję posiekaną miętę, mieszam. Bezy kruszę na większe kawałki.
Krok 2 - Eton Mess z truskawkami foto
3
Do pucharków lub kieliszków na wino nakładam warstwami truskawki, pokruszone bezy, bitą śmietanę, znów truskawki, bezy itd. aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru dekoruję listkami mięty. Od razu podaję.
Krok 3 - Eton Mess z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 07.04.2014 17:32
Ale extra deser:)
gosia561 23.07.2013 12:02
smaczny letni deserek
Anna133 23.07.2013 11:09
robię bardzo podbne ,ale teraz czas u mnie na borówki
Robert10 23.07.2013 10:52
świetny deserek
Monia 23.07.2013 10:50
Bardzo ciekawy deser i jeszcze ciekawsza nazwa :)
Paolcia 23.07.2013 10:28
smacznie wygląda :)
Renata9 23.07.2013 10:26
i przepiekne zdjecie
Renata9 23.07.2013 10:25
super przepyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak