Eton mess deser z kawą i malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny brytyjski deser "Eton Mes" to kruszone bezy, bita śmietana i owoce. W tym przepisie są maliny, ale możecie użyć dowolnych - nawet musu z mrożonych truskawek. Będzie pysznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bezy

    10 sztuk
  • serek mascarpone

    200 gram
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 gram
  • maliny

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Serek mascarpone ubijamy w oddzielnym naczyniu wraz z 2 żółtkami oraz 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niego przetartą przez sitko sypką kawę rozpuszczalną. Mieszamy do połączenia składników.
Maliny miksujemy na mus. Można zostawić kilka w całości.
Bezy kruszymy na mniejsze kawałki.
Do pucharka lub wysokich szklanek nakładamy na przemian po 1 łyżce kremu kawowego, 1 łyżce bitej śmietany, pokruszone bezy oraz mus z malin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 01.08.2016 09:35
Świetny deser
Iwusia 01.08.2016 09:35
smaczny deser
Ola1984 01.08.2016 09:35
bajeczny deser :) Eton mess z kawą jeszcze nie jadłam.
Wiktoria29 30.07.2016 22:24
dziękuję....
Janina 27.07.2016 21:59
Świetny deserek;))
Stenka 27.07.2016 21:27
smaczny deser
bietka 27.07.2016 21:01
ale pyszny deserek : )
Madzai 27.07.2016 20:37
Super wygląda :)
Renataj 27.07.2016 20:35
Bardzo apetyczny deser.
ilka01 27.07.2016 20:00
pyszny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat