espresso zabaglione

espresso zabaglione

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • espresso

    1 filiżanka
  • żółtko jajek

    2 duże
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • likier orzechowy

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem na parze. Ubijamy przez około 5 minut aż cukier się rozpuści, a żółtka zbledną.
Zaparzamy espresso i powoli wlewamy do żółtek cały czas ubijając. Ubijamy jeszcze przez chwilę.
Przelewamy do filiżanek. Można dodać likier orzechowy lub amaretto i posypać czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.01.2014 18:51
spróbowałabym chętnie :)
jerzy3 23.06.2013 17:42
nie mam likieru orzechowego niestety,a chętnie bym spróbował dziś takiej kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat