Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z pieczarkami w Porto

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 8 eskalopek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
szalotka 4 szt.
pieczarki 35 dag
masło 3 dag
oliwa 1 łyżka
porto 100 ml
woda 150 ml
śmietana kremówka 150 ml
natka pietruszki

Porada

Do eskalopek świetnie nadają się zarówno ziemniaki z wody jak i wszelkiego rodzaju kluski, makaron czy też kasza. Polecam kluski śląskie.

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z pieczarkami w Porto

Kroki postępowania

1
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Szalotki obrać, umyć i pokroić w krążki.
Krok 1 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
2
Na dużej i ciężkiej, z nieprzywierającym dnem patelni rozgrzać połowę masła i oliwę, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
3
Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć na przykład na głęboki talerz i luźno przykryć. Tak aby para miała jednak ujście.
Krok 3 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
4
Pozostałe na patelni szumowiny zebrać łyżką i wyrzucić.
Krok 4 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
5
Wrzucić na tę samą patelnię resztę masła i gdy się spieni dodać szalotki...
Krok 5 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
6
... i pieczarki. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez około 6-7 minut. Uwolniony przez pieczarki płyn powinien odparować
Krok 6 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
7
Lekko posolić i popieprzyć, po czym wlać wino i wodę. Wymieszać i gotować dobre 5 minut. Sos powinien zredukować się o połowę.
Krok 7 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
8
Wlać śmietanę, wymieszać i dołożyć z powrotem mięso razem z sokami, które puściło. Gotować 2-3 minuty na sporym ogniu, aż mięso się podgrzeje.
Krok 8 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto
9
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Krok 9 - Eskalopki z pieczarkami w Porto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.05.2016 15:47
pyszne jedzenie
Wacław 20.10.2015 09:46
smaczny obiadek
Franciszek 20.10.2015 01:09
dobre danie
Maridka19 19.10.2015 20:22
Pyszne jedzonko :)
Renata9 19.10.2015 19:28
Smaczny obiadek :-)
Konczi 19.10.2015 18:57
Pyszność podana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak