Eskalopki z indyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sznycle z indyka

    6
  • pieczarki

    150 g
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • bulion

    110 ml
  • tymianek

    6 gałązek
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    3 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Filety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy gałązkę tymianku. Przykrywamy filety pergaminem i delikatnie rozbijamy. Gałązki tymianku powinny się przykleić do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy obrane ząbki czosnku. Następnie każdy kawałek mięsa obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor. Tymianek powinien pozostać przyklejony do mięsa. Tak przygotowane mięso przekładamy na talerz.
Na patelnię wrzucamy pieczarki i chwilę podsmażamy. Nie dodajemy oliwy. Pieczarki wchłoną wszystkie smaki z patelni. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy śmietankę i mięso, które układamy stroną z tymiankiem do góry. Dusimy na małym ogniu, aż sos odpowiednio zredukuje się. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą. Eskalopki podajemy z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 07.08.2017 10:36
musi to być bardzo smaczne, a jak pięknie wygląda, bardzo apetycznie!
Ola1984 07.08.2017 07:25
Pysznie wyglądają :)
jejkuchnia 05.08.2017 19:10
Uwielbiam tego typu dania. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat