Eskalopki drobiowe w sosie Marsala

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso drobiowe /filet/

    ok. 350 gram
  • masło

    20 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    0,5 szklanki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • wino wytrawne

    0,5 (marsala)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Eskalopki  drobiowe w sosie  Marsala foto
Umyte, osuszone mięso podzielić na porcje,delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem, obtoczyć z obu stron mąką, doprawić do smaku solą , pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Obie strony mięsa powinny być ładnie przyrumienione.
Krok 2 - Eskalopki  drobiowe w sosie  Marsala foto
Do podsmażonego mięsa wlać wino. Gotować chwilę na mocnym ogniu do odparowania alkoholu.
Zmniejszyć ogień, dodać bulion ,ocet balsamiczny i chwilkę podgotować.
Krok 3 - Eskalopki  drobiowe w sosie  Marsala foto
Mięso przewracać kilka razy na obie strony Sos powinien w tym czasie lekko zgęstnieć, ale jeśli ktoś woli sos bardziej zawiesisty można zagęścić go odrobiną mąki rozpuszczonej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Krok 4 - Eskalopki  drobiowe w sosie  Marsala foto
Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 21.01.2016 16:01
smakowite eskalopki, mniam
cris04 15.12.2012 22:26
Do mięsa używam wina półwytrawnego,ale do słodkich kremów lub ciast deserowe.Jest to wino pochodzące z Sycylii,ma bardzo intensywny ,charakterystyczny smak i nie potrafię go zastąpić innym. Ale jeśli miałabym dokonać zamiany ,to może wybrałabym Porto.......?
pacpaw 13.12.2012 20:50
jest jakiś zamiennik wina Marsala ogólnodostępny? To wino słodkie?
Bozena4 03.04.2012 13:18
Bardzo fajny przepis
Anna146 03.04.2012 12:39
apetycznie wygląda
gosia47-47 03.04.2012 09:49
ciekawe
Paweł10 03.04.2012 08:29
super wyglądają :-)
caralajna 03.04.2012 07:16
atrakcyjnie przyrządzona i podana! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat