Esencjonalny rosół drobiowo-wołowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kura

    1/2 sztuka
  • indyk

    400 gram
  • marchew

    2 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1/2 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuka
  • pieprz ziarno

    5 sztuka
  • lubczyk świeży

    6 liść
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • sól

    1 łyżka
  • grzyby suszone

    2 sztuka
  • pręga wołowa

    300 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy (z uchyloną pokrywką) na bardzo małym ogniu. Jarzyny obieramy i myjemy. Cebulę opalamy nad gazem. W międzyczasie możemy ściągnąć szumowiny z powierzchni rosołu za pomocą łyżki cedzakowej. Po około 2 godzinach wrzucamy obrane (i ewentualnie pokrojone na mniejsze części) jarzyny (oprócz cebuli). Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy (cały czas na małym ogniu). Po tym czasie wrzucamy cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i liście świeżego lubczyku. Pod koniec gotowania doprawiamy według upodobań solą (domową jarzynką) i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 12.01.2013 20:44
moja ulubiona zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat