Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Esencjonalny rosół drobiowo-wołowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura 1/2 sztuka
indyk 400 gram
marchew 2 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1/2 sztuka
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 3 sztuka
pieprz ziarno 5 sztuka
lubczyk świeży 6 liść
natka pietruszki 1/2 pęczek
sól 1 łyżka
grzyby suszone 2 sztuka
pręga wołowa 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Esencjonalny rosół drobiowo-wołowy

Mięso myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy (z uchyloną pokrywką) na bardzo małym ogniu. Jarzyny obieramy i myjemy. Cebulę opalamy nad gazem. W międzyczasie możemy ściągnąć szumowiny z powierzchni rosołu za pomocą łyżki cedzakowej. Po około 2 godzinach wrzucamy obrane (i ewentualnie pokrojone na mniejsze części) jarzyny (oprócz cebuli). Dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy (cały czas na małym ogniu). Po tym czasie wrzucamy cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i liście świeżego lubczyku. Pod koniec gotowania doprawiamy według upodobań solą (domową jarzynką) i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 12.01.2013 20:44
moja ulubiona zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak