Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanadas z kukurydzą i cebulą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 g
masło 120 g
sól 1/2 łyżeczki
woda zimna 125 ml

Farsz

kukurydza w puszce 1 szt
cebula 300 g
masło 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas z kukurydzą i cebulą

Ciasto: połączyłem mąkę , masło, sól, dodałem wodę. Zagniotłem ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję.
Rozwałkowałem na grubość pół cm, wyciąłem kółka o średnicy 10 cm.
Farsz : cebulę posiekałem , przesmażyłem na maśle. Kukurydzę osączyłem z zalewy. Wymieszałem cebulę z kukurydzą, posoliłem i doprawiłem pieprzem.

Nadzienie ułożyłem na krążkach ciasta. Złożyłem na pół i skleiłem jak pierogi.
Gotowe empanadas ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem, piekłem w temperaturze 200 stopni do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 12.03.2016 08:32
Smakowite pierogi :-)
wwwiolka 11.03.2016 22:00
Bardzo fajny przepis.
Malinka 11.03.2016 21:24
Zjadłabym takiego pierożka ze smakiem :)
Magula 11.03.2016 21:12
fajny pomysł
joannaa24 11.03.2016 19:30
Świetne chrupiące pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak