Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Empanadas

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona wołowina 350 gr
czarne oliwki 50 gr
cebula 1 szt
czosnek 5 ząbków
wino czerwone wytrawne 3 szt
oliwa 1 łyżka
mąka pszenna 330 gr
masło 80 gr
mleko 120 ml
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
fasola czerwona 1 puszka
przecier pomidorowy 2 łyżki
bulion wołowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Empanadas

Kroki postępowania

1
Kostkę bulionową mieszamy razem z oliwą z oliwek.
Krok 1 - Empanadas foto
2
Na patelnię wlewamy rozrobioną oliwę wsypujemy mięso wołowe lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. Dusimy pod przykryciem przez około 15 - 20 minut.
Krok 2 - Empanadas foto
3
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sok z cytryny, mleko oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto.
Krok 3 - Empanadas foto
4
Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone w kostkę oliwki oraz fasolkę czerwoną z puszki.
Krok 4 - Empanadas foto
5
Ciasto wałkujemy na stolnicy , wyciskamy kółka - ja użyłam salaterki o średnicy 9 cm -
Krok 5 - Empanadas foto
6
Nakładamy farsz do środka i formujemy pierożki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 6 - Empanadas foto
7
Empanadas najlepiej jeść od razu ciepłe z dodatkiem sosu salsa lub czosnkowym.
Smacznego
Krok 7 - Empanadas foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 18.08.2013 10:48
napewno pyszne
caralajna 15.08.2013 08:45
bardzo smaczne :)
Marta11 14.08.2013 20:36
bardzo pyszne
Marta1986 14.08.2013 19:51
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak