Emocjonująca sałatka :)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    kilka liści
  • rukola

    kilka garści
  • oliwki

    kilka sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
  • ogórek

    kilka plastrów
  • ser feta

    1/5 opakowania
  • orzechy włoskie

    2 łyżki stołowe
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • miód

    1/2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • cebula czerwona

    1/5 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to zwykła sałatka grecka, jednakże z przepysznym dressingiem mojego autorstwa.

Podstawą i najwyrazistszym smakiem jest tu dressing. Należy przygotować go troszkę wcześniej żeby smaki się przegryzły. Do miseczki wlewamy oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, kilka kropel soku z cytryny. Mieszamy, następnie dodajemy duży wyciśnięty ząbek czosnku. Ja dodaje jeszcze trzy cztery świeże liście bazylii ( nie są koniecznością). 1/3 łyżeczki soli, tyle samo pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Na koniec dodajemy łyżkę bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich. To dokładnie mieszam i odstawiam do lodowki na 30 minut.

Sałatka najlepiej wygląda gdy układamy ją warstwami, czyli na początek sałata porwana na mniejsze kawałki z rukolą, pożniej kilka plastrów ogórka i kilka pomidorków przekrojonych na pół. oraz ser feta i oliwki Póżniej polewamy 1/3 przygotowanego sosu następnie znów sałata z rukollą, oliwki, pomidorki i plastry ogórka z serem feta ( krojony w kostkę oczywiście) i cebulę czerwoną krojoną w drobne piórka. Na koniec polewamy sosem oraz posypujemy pokrojonymi dorbno orzechami włoskimi.

Obiecuję że sałatka nada się nawet na romantyczną, wykwintną kolację, bo pięknie wygląda i ekscytująco smakuje ;) Ja sałatkę najczęściej podaje z grzaneczkami czosnkowymi lub samą. Przepis na grzanki już dodałam w osobnym przepisie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 26.02.2012 23:26
super wyszla
Iza10 21.01.2012 17:33
emocjonujaco wyglada ;)
Monika111 13.12.2011 08:04
A wygląda bosko! :)
Ewa6274879 12.12.2011 23:51
Muszę przyznać, że nie tylko emocjonująca, ale i intrygująca.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat