Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

makaron świderki 200 g (eliche szpinakowe)
szpinak mrożony 1 opakowanie
jogurt naturalny 125 g (koziego)
ser kozi 3 łyżki (startego)
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
słonecznik łuskany

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki
ksylitol 1 łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika

Kroki postępowania

1
Propozycja na smaczne i aromatyczne połączenie makaronu eliche ze szpinakiem, kozim serem oraz pożywnymi ziarnami słonecznika. W daniu można wyczuć rozmaitą mieszankę, doskonale przenikających się smaków: gałki muszkatołowej, czosnku, czarnego pieprzu oraz kminku. Dodatkowo, wszystkie smaki spaja wyraźna nuta koziego nabiału.

PRZYGOTOWANIE:

Na patelnię dodajemy łyżkę masła i rozpuszczamy na nim pokruszone kawałki mrożonego szpinaku.

Gdy odparujemy nadmiar wody, dusimy całość około 3 minut.
Krok 1 - Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika foto
2
Do szpinaku dodajemy cukier brzozowy (ksylitol), gałkę muszkatołową, mielony kminek, czarny pieprz oraz doprawiamy do smaku solą ziołową.

Gotujemy na małym ogniu około 3 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2 - Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika foto
3
Następnie do szpinaku dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżkę starego sera koziego oraz kozi jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 5 minut.
Krok 3 - Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika foto
4
Na sam koniec do gotującego się szpinaku dodajemy około dwie i pół łyżki ziaren słonecznika. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika foto
5
Szpinakowe eliche gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z gorącym szpinakiem.

Całość posypujemy kozim serem i gotowe!

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Eliche mocno szpinakowe z kozim serem i ziarnami słonecznika foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 15.02.2015 21:12
Smakowicie wygląda :)
2milutka 15.02.2015 18:28
bardzo ciekawe danie!
anilewe13
anilewe13 15.02.2015 18:12
Smaczne i zdrowe
Bernadeta1 15.02.2015 16:20
takie jedzonko to coś na moje smaki, pychota
Justi2401 15.02.2015 16:16
Pysznie i zielono :)
jasiek 15.02.2015 16:08
zielono mi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak