Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt z prawdziwej wanilii

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

laska wanilii 6 sztuk
wódka 1 szklanka
spirytus 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt z prawdziwej wanilii

Wyparzamy szklany słoik bądź butelkę w której będziemy przechowywać ekstrakt. Do tak przygotowanego naczynia wkładamy laski wanilii w całości bądź przekrojone w poprzek oraz nacięte wzdłuż strąków. Zalewamy wanilię alkoholem, najlepiej tak by była cała przykryta. Ekstrakt będzie gotowy już 3 tygodnie po przygotowaniu. Im dłużej będzie leżakował, tym nabierze jeszcze więcej aromatu wanilii. W miarę zużywania ekstraktu możemy go uzupełniać o kolejne porcje alkoholu oraz wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 20.11.2013 10:57
Też mam taki zrobiony. Jest świetny do ciast i deserów. Do mojego ekstraktu dorzucam dodatkowo zużyte laski wanilii. Wzmacniają ekstrakt.
2milutka 20.11.2013 07:53
musze spróbować zrobić;)
Konczi 20.11.2013 07:12
do deserów idealny
Bernadeta1 20.11.2013 00:06
znakomity do deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak