Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z cytryny
wódka 125 ml
woda 125 ml

Porada

Termin ważności to 1 rok. Ekstrakt można przygotować również z pomarańczy w ten sam sposób.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt z cytryny i z pomarańczy

Cytrynę dokładnie szorujemy, a następnie wyparzamy. Za pomocą obieraczki ściągamy z niej skórkę (staramy się nie omijać białą błonkę, ponieważ nada ona goryczy). Skórkę drobniutko kroimy i wrzucamy do słoiczka lub buteleczki. Następnie zalewamy wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsamy i odkładamy w ciemne, suche miejsce (u mnie do piwniczki).

Ekstrakt jest gotowy po 7 dniach, jednak po 2 miesiącach uzyskuje on pełny aromat. Co jakiś czas warto go wstrząsnąć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 19.10.2015 12:21
Dobry pomysł
pajbek 19.10.2015 11:38
Musi być ekstra :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak