Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skórka z cytryny
-
skórka pomarańczowa
-
wódka
Sposób przygotowania
Ostrym skrobakiem do warzyw cieniutko ściąć z owoców aromatyczną żółtą i pomarańczową skórkę, bez białego albedo.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać czystą wódką 40% - szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka tygodni.
Gotowy ekstrakt można odcedzić, ale nie jest to konieczne.
Oprócz skórek z pomarańczy i cytryn dodałam również aromatyczne skórki dużych i ładnie wybarwionych mandarynek. Można dodać dla aromatu odrobinę skórki z limonki.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się