Ekstrakt cytrusowy do ciast i deserów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka z cytryny

  • skórka pomarańczowa

  • wódka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrusy wyszorować, opłukać, sparzyć wrzątkiem i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Ostrym skrobakiem do warzyw cieniutko ściąć z owoców aromatyczną żółtą i pomarańczową skórkę, bez białego albedo.
Przełożyć do wyparzonego słoiczka i zalać czystą wódką 40% - szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka tygodni.
Gotowy ekstrakt można odcedzić, ale nie jest to konieczne.
Habibi
Oprócz skórek z pomarańczy i cytryn dodałam również aromatyczne skórki dużych i ładnie wybarwionych mandarynek. Można dodać dla aromatu odrobinę skórki z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 21.08.2016 16:42
Dobry pomysł
Habibi 16.12.2015 07:43
No właśnie zawsze mnie bolało, że tyle aromatu ze skórek idzie do kosza ;) Aż kiedyś postanowiłam je zalać czystym alkoholem! Przecież podobnie robimy ekstrakt z lasek wanilii :) Robiłam osobno z każdego rodzaju cytrusa, ale zużywałam tylko cytrynowy i pomarańczowy. Dlatego postanowiłam je połączyć - choć nadal robię z cytryny i pomarańczy osobno. A tu łączę wszelkie skórki jakie mam pod ręką. Czasem dodaję też limonkę.
Renataj 15.12.2015 22:48
Fajny pomysł, nigdy jeszcze takiego ekstraktu nie robiłam - tyle skórek zmarnowałam:(
2milutka 15.12.2015 20:29
też robię :)
Gracer 15.12.2015 17:27
dobry przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat