Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Keksówka o wymiarach 9,5 x 22,5 cm:
-
masa makowa
850 g -
cukier
85 g -
masło lub margaryna
85 g -
jajko
3 sztuki -
mąka pszenna
2 łyżki -
miód
2 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki
Dodatkowo:
-
herbatniki
200 g
Opcjonalnie:
-
polewa czekoladowa
0.3 szklanki -
bakalie
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i dokładnie połączyć z masłem/margaryną.
Następnie do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową oraz mąkę, miód i sok z cytryny.
Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy.
(Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.)
Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.)
Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami.
Użyłam masy z bakaliami, ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie około 200-300g różnych orzechów i suszonych owoców.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się