Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i dokładnie połączyć z masłem/margaryną.
Następnie do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową oraz mąkę, miód i sok z cytryny.
Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy.
(Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.)
Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.)
Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami.