Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Jeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna. Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Keksówka o wymiarach 9,5 x 22,5 cm:

  • masa makowa

    850 g
  • cukier

    85 g
  • masło lub margaryna

    85 g
  • jajko

    3 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • herbatniki

    200 g

Opcjonalnie:

  • polewa czekoladowa

    0.3 szklanki
  • bakalie

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka z cukrem utrzeć do białości i dokładnie połączyć z masłem/margaryną.

Następnie do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową oraz mąkę, miód i sok z cytryny.
Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.

W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy.
(Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.)

Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.)

Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami.

Diana Rusiłowicz
Użyłam masy z bakaliami, ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie około 200-300g różnych orzechów i suszonych owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 21:30
Dobre to jest. Głos oddany.
Babeczka35 09.01.2019 14:25
Ciekawy przepis.
bietka 21.12.2018 20:41
Smaczne ciacho :)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 17:42
Fajna sprawa z herbatnikami ,pomysłowo szybko i smacznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat