Ekspresowy jabłecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto jogurtowe. Dziecinnie proste.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    180 gramów
  • mąka pszenna

    500 gramów
  • cukier

    150 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • olej

    180 mililitrów
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jabłko

    2 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce mieszamy: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy jogurt, olej, jaja i wszystko dokładnie mieszamy.

Jabłka obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w nierówną kostkę.

Ciasto wlewamy do formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy jabłkami, lekko je wciskając w głąb ciasta.

Tak przygotowane ciasto posypujemy cynamonem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Lady_chocolatte
Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie zostaw chwilę dłużej w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat