Ekspresowy jabłecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ciasto jogurtowe dziecinnie proste
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt naturalny

    180 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • cukier

    150 g
  • jaja

    3 szt.
  • olej

    180 ml
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • jabłko

    2 szt.
  • mielony cynamon Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce mieszamy: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy jogurt, olej, jaja i wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry, wyciągamy pestki i kroimy w nierówną kostkę. Ciasto wlewamy do formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy jabłkami, lekko je wciskając w głąb ciasta. Tak przygotowane ciasto posypujemy cynamonem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 min.

Lady_chocolatte
Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie zostaw chwilę dłużej w piekarniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat