Ekspresowy dżem truskawkowy z ksylitolem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    2 kg
  • ksylitol

    700 g
  • sok z cytryny

    z 1 owocu
  • pektyna

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na smaczny, zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu dżem truskawkowy o mniejszej kaloryczności, dzięki zastosowaniu zdrowego słodzika w postaci ksylitolu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki, dodajemy do nich ksylitol i sok wyciśnięty z 1 cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły sok*

* jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy delikatnie rozgnieść truskawki np. tłuczkiem do ziemniaków

2. Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i dokładnie mieszając gotujemy wszystko kolejne 2 minuty.

3. Gorący dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.07.2015 20:44
Zdrowy, choć drogi.
Ewa Wojtaszko 11.07.2015 08:51
domowy dżemik :)
anemon 10.07.2015 20:01
Piękny kolor ma Twój dżem.
olkaaa 10.07.2015 19:02
muszę zrobić
Renata9 10.07.2015 17:01
Taki pyszny dżemik uwielbiam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat