Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

prażonych jabłek 300 g
cukier do smaku
wisienki żelkowe do dekoracji
soli 2 szczypta
ryż 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy

W garbku zagotować wodę, osolić ją i wsypać ryż. Ryż gotować tak jak makaron w dużej ilości wody. Gdy jest miękki odcedzić go na durszlaku po czym przestudzić i dosłodzić do smaku. Ryż rozdzielić na 6 części i po jednej włożyć do szklaneczek i ubić. Następnie nałożyć prażone jabłka i na jabłka znowu nałożyć ryż. Wyrównać powierzchnię i odwracając do góry nogami wyłożyć desery na talerzyki. Na górze położyć jeszcze po łyżce jabłek i udekorować wisienkami. Można dodać bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.07.2015 00:37
pomysłowy i prosty w wykonaniu deser
cukiereczek 03.06.2013 17:38
wspaniały deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak