Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • prażonych jabłek

    300 g
  • cukier do smaku

  • wisienki żelkowe do dekoracji

  • soli

    2 szczypta
  • ryż

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garbku zagotować wodę, osolić ją i wsypać ryż. Ryż gotować tak jak makaron w dużej ilości wody. Gdy jest miękki odcedzić go na durszlaku po czym przestudzić i dosłodzić do smaku. Ryż rozdzielić na 6 części i po jednej włożyć do szklaneczek i ubić. Następnie nałożyć prażone jabłka i na jabłka znowu nałożyć ryż. Wyrównać powierzchnię i odwracając do góry nogami wyłożyć desery na talerzyki. Na górze położyć jeszcze po łyżce jabłek i udekorować wisienkami. Można dodać bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 11.07.2015 00:37
pomysłowy i prosty w wykonaniu deser
cukiereczek 03.06.2013 17:38
wspaniały deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat