Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

Ekspresowy chlebek z masła orzechowego bez mąki i nabiału

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Chlebek świetnie smakuje z dodatkami wytrawnymi, jak również z tymi na słodko. Jest bardzo uniwersalny! Posiada wilgotną oraz odrobinę zbitą strukturę, dzięki czemu nawet na trzeci dzień pozostaje mięciutki jak w dniu upieczenia.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 10 x 15 cm:

  • masło orzechowe

    300 gramów
  • jajka

    3 sztuki
  • biały ocet winny

    0.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo u mnie:

  • miód

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
(Masa będzie bardzo gęsta, ale taka powinna być.)
Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia.
Wyrównać wierzch.
Chlebek wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Diana Rusiłowicz
Do chlebka można dodać cynamon, ulubione ziarna lub bakalie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 11:15
Ciekawa jestem smaku tego chlebka.;)

Babeczka35

29.01.2019 18:41
Pierwszy raz spotykam się takim chlebem. Ciekawa jestem jak smakuje.

bietka

29.01.2019 18:39
Smakowity chlebek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat