Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe racuszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
cukru pudru 2 łyżka
mleko 1 szk
mąki koszalińskiej 1,5 szk
proszku do pieczenia 1/3 łyżeczka
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe racuszki

Kroki postępowania

1
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 szk mleka
1,5 szk mąki koszalińskiej ( można użyć dowolnej pszennej
typ 500 )
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolny dżem ( u mnie rodzynkowe gruszki )
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Do miski wbić jajko, wsypać cukier puder i utrzeć na gładka masę. Następnie wlać mleko i wymieszać. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać ciasto aż nie będzie grudek.
Krok 1 - Ekspresowe racuszki foto
2
Na rozgrzaną patelnie wlać olej, nalewać małą łyżką wazową po porcji ciasta i smażyć racuszki z obu stron. Kolor placuszków ma być w zależności od naszego gustu ( ja wolę bardziej wysmażone ). Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Ekspresowe racuszki foto
3
Na koniec ułożyć racuszki na talerz, oprószyć je cukrem pudrem i podać w osobnym naczynku dżem.
Krok 3 - Ekspresowe racuszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynagotuje 02.04.2013 16:19
pyszne, uwielbiam takie;)
majka190382 02.04.2013 16:16
Lubie taki smakołyki!pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak