Ekspresowe pierniczki

Ekspresowe pierniczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pierniczka

  • mąka pszenna

    400 g
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    100 g
  • miód

    100 g
  • masło lub margaryna

    100 g
  • przyprawa do piernika

    1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka

Na lukier

  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • białko

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę, kakao, jajka, cukier, miód, przyprawę oraz rozpuszczony, przestudzony tłuszcz. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na grubość 3 mmm i foremkami wycinać dowolne kształty. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok 8 -10 minut. Następnie pierniczki ostudzić.
Lukier.Białko miksować do uzyskania piany, jednak nie bardzo gęstej, następnie stopniowo dodawać cukier puder i sok z cytryny nadal miksując. Tak przygotowanym lukrem dekorować za pomocą rękawa cukierniczego lub "tutek" z papieru do pieczenia. Zostawić do zastygnięcia lukru. Smacznego
Joanna Kryla
Dekorowanie pierniczków można zlecić dzieciom, wtedy będą miały mnóstwo radości i zabawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolcia_90

06.12.2016 03:22
śliczne, urocze pierniczki :)

ania2610

02.11.2016 12:50
Tyle smakowitych pierniczków, tylko wybierać!

Urszula Świeca

02.11.2016 12:44
Piękne pierniczki.))

sezamek

02.11.2016 10:41
świetne pierniczki :)

molanka

02.11.2016 10:29
zapachniało świętami

Habibi

02.11.2016 10:09
Kochamy wszelkie odmiany pierniczków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat