Ekspresowe francuskie cebularze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula czerwona

    2-3 szt
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    150 g
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • jajko

    1 szt
  • mak

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy cebulkę. Studzimy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto rozwijamy i wykładamy równa warstwę podsmażonej cebulki (zostawiając krótszy bok na szerokość około 5cm bez nadzienia. Na cebulce równa warstwą wysypujemy start ser. Całość solimy i pieprzymy. Zawijamy wzdłuż krótszego boku w rulon. Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy wierzch i boki każdego kawałka. Wierzch posypujemy makiem.
Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut do zarumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 27.02.2016 17:34
smaczna przekąska
Ada-Gaba 24.02.2016 18:54
Świetna przekąska
atort111 15.02.2016 20:56
apetycznie na stole
ania2610 14.02.2016 16:57
bardzo apetyczne!
Madzai 14.02.2016 15:51
Pysznie wyglądają :)
Franciszek 14.02.2016 15:03
dobry pomysł
KORAL 14.02.2016 15:03
Szybkie danie....
Ola1984 14.02.2016 14:36
Świetna przekąska :)
Krzysztof15 14.02.2016 14:25
bardzo lubie
Motorek 14.02.2016 12:45
wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat