Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowe bułeczki razowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka razowa 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
jajko 4 szt
kefir 100 ml
mleko 3,2% 350 ml
oliwa 3 łyzki
pestki słonecznika 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowe bułeczki razowe

Jajka ubijamy z oliwa mlekiem i kefirem. Gdy się połączą dokładamy, sól, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mąki i nasiona słonecznika. Małe kokilki do zapiekania lub foremki do babeczek wyścielamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Posypujemy wierzch nasionami słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-35 minut w zależności od wielkości naczyń, w których pieczemy. Najlepiej sprawdzić bułeczki wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. jeśli jest suchy bułeczki są już dobre.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.03.2014 16:01
jak szybko to dla mnie super !!!!!!
Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:46
Domowa piekarnia-coś dla mnie!!
Monika37 29.03.2014 15:21
pyszne co swojskie to najlepsze
norweska20 29.03.2014 13:10
pyszne bułeczki..idealne na śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak