Ekspresowe bułeczki razowe

Ekspresowe bułeczki razowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    4 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
  • kefir

    100 ml
  • mleko 3,2%

    350 ml
  • oliwa

    3 łyzki
  • pestki słonecznika

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ubijamy z oliwa mlekiem i kefirem. Gdy się połączą dokładamy, sól, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mąki i nasiona słonecznika. Małe kokilki do zapiekania lub foremki do babeczek wyścielamy papierem do pieczenia. Nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Posypujemy wierzch nasionami słonecznika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25-35 minut w zależności od wielkości naczyń, w których pieczemy. Najlepiej sprawdzić bułeczki wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. jeśli jest suchy bułeczki są już dobre.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 29.03.2014 16:01
jak szybko to dla mnie super !!!!!!
Jadwiga/Jaga85 29.03.2014 15:46
Domowa piekarnia-coś dla mnie!!
Monika37 29.03.2014 15:21
pyszne co swojskie to najlepsze
norweska20 29.03.2014 13:10
pyszne bułeczki..idealne na śniadanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat