Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa rolada jabłkowo-cynamonowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam do wypróbowania przepis na wspaniałą, przygotowaną ekspresowo roladę jabłkowo-cynamonową.

Składniki:

Składniki

jabłka 5 sztuk
cynamon 1.5 łyżeczki
jaja 5 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0.75 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Gotową, ostudzoną roladę możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa rolada jabłkowo-cynamonowa

1. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój na połówki, a następnie na plasterki.

2. Na blaszkę (tą z piekarnika) połóż papier do pieczenia. Następnie rozłóż pokrojone jabłka i posyp je 2 łyżeczkami cynamonu.

3. Przygotuj piekarnik: temperatura 180 stopni, program góra-dół.

4. Oddziel białka od żółtek.

5. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, cukrem, cukrem wanilinowym. Do piany dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę tak, by była puszysta.

6. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

7. Ciasto wylej na przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównaj szpatułką.

8. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut.

9. Ciasto wyjmij ostrożnie z piekarnika. Ja posypałam ciasto cukrem pudrem.

10. Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i odwróć tak, by jabłka były na górze. Papier do pieczenia zdejmij z jabłek. Zwijaj od razu ciasto w roladę. Pozostaw do ostygnięcia.

Życzę smacznej rolady!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak