Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa rolada jabłkowo-cynamonowa
1. Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój na połówki, a następnie na plasterki.
2. Na blaszkę (tą z piekarnika) połóż papier do pieczenia. Następnie rozłóż pokrojone jabłka i posyp je 2 łyżeczkami cynamonu.
3. Przygotuj piekarnik: temperatura 180 stopni, program góra-dół.
4. Oddziel białka od żółtek.
5. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli, cukrem, cukrem wanilinowym. Do piany dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę tak, by była puszysta.
6. Do masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
7. Ciasto wylej na przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównaj szpatułką.
8. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 25 minut.
9. Ciasto wyjmij ostrożnie z piekarnika. Ja posypałam ciasto cukrem pudrem.
10. Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia i odwróć tak, by jabłka były na górze. Papier do pieczenia zdejmij z jabłek. Zwijaj od razu ciasto w roladę. Pozostaw do ostygnięcia.
Życzę smacznej rolady!