Ekspresowa marmolada jabłkowa z galaretką i odrobiną cynamonu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Coraz bliżej jesieni, lato powoli się już kończy... W głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na przetwory.. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ekspresową marmoladę jabłkową z galaretką pomarańczową, z odrobiną cynamonu (robiłam też z galaretką cytrynową - wspaniale smakuje).

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jabłka

    1 kilogram
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • woda

    0.75 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do blendera.
Zblenduj na gładką masę, następnie przelej ją do garnka, wsyp cukier, wlej wodę, wymieszaj.

Jabłka gotuj ok 8-10 minut na średniej mocy palnika, od czasu do czasu przemieszaj.
Do jabłek wsyp galaretkę, dodaj też cynamon.
Dobrze wymieszaj.

Palnik podkręć na większą moc i gotuj jabłka ok 5-6 minut ciągle mieszając.
Marmoladę jabłkową od razu przelej do słoików, dobrze pozakręcaj wieczka.
Słoiki z marmoladą odwróć dnem do góry, odstaw do wystygnięcia.
Marmolada jest gotowa.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Wg uznania w przepisie możesz pominąć cukier lub cynamon.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat