Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa marmolada jabłkowa z galaretką i odrobiną cynamonu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Coraz bliżej jesieni, lato powoli się już kończy... W głowie ciągle pojawiają się nowe pomysły na przetwory.. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na ekspresową marmoladę jabłkową z galaretką pomarańczową, z odrobiną cynamonu (robiłam też z galaretką cytrynową - wspaniale smakuje).

Składniki:

Składniki

jabłka 1 kilogram
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
woda 0.75 szklanki
cukier 0.75 szklanki

Porada

Wg uznania w przepisie możesz pominąć cukier lub cynamon.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa marmolada jabłkowa z galaretką i odrobiną cynamonu

Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do blendera.
Zblenduj na gładką masę, następnie przelej ją do garnka, wsyp cukier, wlej wodę, wymieszaj.

Jabłka gotuj ok 8-10 minut na średniej mocy palnika, od czasu do czasu przemieszaj.
Do jabłek wsyp galaretkę, dodaj też cynamon.
Dobrze wymieszaj.

Palnik podkręć na większą moc i gotuj jabłka ok 5-6 minut ciągle mieszając.
Marmoladę jabłkową od razu przelej do słoików, dobrze pozakręcaj wieczka.
Słoiki z marmoladą odwróć dnem do góry, odstaw do wystygnięcia.
Marmolada jest gotowa.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak