Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa marmolada jabłkowa z galaretką i odrobiną cynamonu
Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
Wrzuć do blendera.
Zblenduj na gładką masę, następnie przelej ją do garnka, wsyp cukier, wlej wodę, wymieszaj.
Jabłka gotuj ok 8-10 minut na średniej mocy palnika, od czasu do czasu przemieszaj.
Do jabłek wsyp galaretkę, dodaj też cynamon.
Dobrze wymieszaj.
Palnik podkręć na większą moc i gotuj jabłka ok 5-6 minut ciągle mieszając.
Marmoladę jabłkową od razu przelej do słoików, dobrze pozakręcaj wieczka.
Słoiki z marmoladą odwróć dnem do góry, odstaw do wystygnięcia.
Marmolada jest gotowa.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska