Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma o wymiarach 20 x 20 cm, krem:

  • orzechy włoskie

    200 gramów
  • mleko

    200 mililitrów
  • masło 82%

    200 gramów
  • cukier puder

    150 gramów
  • alkohol

    1 łyżeczka

Wierzch:

  • krem czekoladowy

    5 łyżek
  • orzechy włoskie

    2 garście

Ponadto:

  • herbatniki

    180 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować krem:
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.

Całość:
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

11.02.2019 10:45
Smakowite i kuszące ciasto ,o wspaniałym super połączeniu smaków.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat