Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa kostka orzechowa bez pieczenia
Przygotować krem:
Orzechy włoskie należy drobno zmielić, a następnie zalać mlekiem i podgrzewać w garnuszku do momentu zagotowania się i całkowitego wchłonięcia mleka przez orzechy.
Całość zdjąć z ognia i dokładnie ostudzić.
Po tym czasie miękkie (!) masło z cukrem pudrem ubić do puszystości i stopniowo połączyć z orzechową masą.
Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol.
Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera.
Całość:
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka.
Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły.