Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa konfitura truskawkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mrożonych truskawek 600 g
cukru 3 łyżka
cukru żelującego 3 łyżka
cukru żelującego 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa konfitura truskawkowa

Zamrożone truskawki wrzucić na patelnie lub do rondla i dusić około 15 minut.
Następnie dodać cukier i cukier żelujący i dusić kolejne 10 minut.
Na koniec dodać sok z cytryny i zagotować.
Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka lub dwóch ( w zależności od pojemności, ja miałam 400 ml ) i szczelnie zakręcić zakrętką.
Bez pasteryzacji można przechowywać taką konfiturę w lodówce i wykorzystać np. do naleśników lub racuchów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 28.02.2013 19:20
Latem powiało.Nie mam zaufania do cukru żelującego i wszelkich żel-fiksów, ale na przednówku to mi nie przeszkadza.
ZEWA 28.02.2013 18:59
dziękuję, znalazłam w zamrażarce woreczek truskawek i przeszły trochę jej zapachem. Musiałam je uratować i zrobiłam konfiturę z cytryną, pyszna wyszła.
anja3107 28.02.2013 10:17
bardzo smaczna
Janina 28.02.2013 08:10
bardzo pyszna
msmors 28.02.2013 08:10
TAKIEJ JESZCZE NIE ROBIŁAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak