Ekspresowa konfitura truskawkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrożonych truskawek

    600 g
  • cukru

    3 łyżka
  • cukru żelującego

    3 łyżka
  • cukru żelującego

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zamrożone truskawki wrzucić na patelnie lub do rondla i dusić około 15 minut.
Następnie dodać cukier i cukier żelujący i dusić kolejne 10 minut.
Na koniec dodać sok z cytryny i zagotować.
Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka lub dwóch ( w zależności od pojemności, ja miałam 400 ml ) i szczelnie zakręcić zakrętką.
Bez pasteryzacji można przechowywać taką konfiturę w lodówce i wykorzystać np. do naleśników lub racuchów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 28.02.2013 19:20
Latem powiało.Nie mam zaufania do cukru żelującego i wszelkich żel-fiksów, ale na przednówku to mi nie przeszkadza.
ZEWA 28.02.2013 18:59
dziękuję, znalazłam w zamrażarce woreczek truskawek i przeszły trochę jej zapachem. Musiałam je uratować i zrobiłam konfiturę z cytryną, pyszna wyszła.
anja3107 28.02.2013 10:17
bardzo smaczna
Janina 28.02.2013 08:10
bardzo pyszna
msmors 28.02.2013 08:10
TAKIEJ JESZCZE NIE ROBIŁAM

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat