Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z kremem budyniowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 100 g
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
sól
jajko 5

Krem budyniowy

mleko 3,2% 500 ml
żółtko jajek 3
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
masło 150 g
orzechy posiekane
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem budyniowym

Przygotowanie:

W rondlu umieszczamy wodę, masło, sól rozpuszczamy. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika, dodajemy wcześniej przesianą mąkę, mieszamy energicznie. Ponownie wstawiamy na palnik zmniejszając jego moc i ciasto prażymy do 2-3 minut, aż zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodziło od brzegów garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodajemy po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksujemy do połączenia składników. Konsystencja powinna być lepka i ciągnąca. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskam eklery o dowolnej wielkości zachowując odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 – 220 °C pieczemy na złoty kolor do 20-25 minut, kontrolując wierzch, aby nie spiekły się za bardzo. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Studzimy na kratce, następnie ostrym nożem kroimy na pół i wypełniam kremem.
Krem budyniowy. Odlewamy 200 ml mleka do wysokiego naczynia mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną, żółtkami, cukrem waniliowym. Pozostałą ilość mleka doprowadzamy do wrzenia, następnie masę jajeczną wlewamy na gotującego się mleko. Całość doprowadzamy do „pyrkania” stale mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy partiami budyń i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Gotowe eklery polewamy czekoladą i posypujemy orzeszkami.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.10.2016 14:31
bardzo apetyczne
Czyki 26.10.2016 14:20
Znakomity wypiek:)
Justi2401 26.10.2016 14:09
Obłędne ! :)
adelajda 26.10.2016 12:22
dobre ciacha :)
Franciszek 26.10.2016 11:49
pyszne do kawy
Patrycja33 26.10.2016 11:47
smakowicie sie prezentują:-)
Konczi 26.10.2016 11:40
Oj wyglądają kusząco :)
Mniam 26.10.2016 11:18
Takie słodkości to ja bardzo lubię :)
RenataZ-et 26.10.2016 11:08
bardzo lubię takie słodkości :)
Barbara13 26.10.2016 10:55
Zachęcająco się prezentują
mirosława4 26.10.2016 10:16
dawno nie piekłam
IZABELA29 26.10.2016 10:13
Bardzo pyszne
misia123410 26.10.2016 10:03
jakie pyszności
molanka 26.10.2016 10:02
wyglądają bardzo kusząco
MagdalenaIC 26.10.2016 09:42
Uwielbiam eklerki :)
anka1988 26.10.2016 08:55
choć jest troszkę z nimi roboty, to bardzo je lubię :)
ben-ka 26.10.2016 08:53
Apetycznie wyglądają.
Wiesława1 26.10.2016 07:00
Pyszne eklerki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak