Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z kremem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 1 szklanka
margaryna 12 dag
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki

krem

budyń waniliowy 1 sztuka
masło 20 dag
cukier puder 1/4 szklanki
czekolada mleczna 5 dag
spirytus 1 łyżeczka

Dodatkowo

polewa czekoladowa 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z kremem

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować razem z margaryną i szczyptą soli do gotującej się wody wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać do dokładnego wymieszania się ciasta, mieszając trzymać na palniku kilka minut do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste, następnie wystudzić.
Do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać kolejne jajko dodać dopiero jak to dane wcześniej dobrze się połączy z ciastem.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę niewielkie paseczki z ciasta.
Piec w temp. 200st około 25 minut po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na około 5 minut dopiero wyjąć blaszkę z piekarnika.
Krok 1 - Eklerki z kremem foto
2
Krem:
Budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i po wymieszaniu wlać do gotującej się 1 szklanki wody, mieszając gotować do zgęstnienia i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie dodawać po 1 łyżce budyniu i cały czas ucierać na koniec do kremu dodać posiekana drobno czekoladę i spirytus, delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Eklerki z kremem foto
3
Zimne eklerki przełożyć kremem
Krok 3 - Eklerki z kremem foto
4
a po wierzchu polać rozpuszczoną polewą czekoladową.
Krok 4 - Eklerki z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GOSIA18 09.10.2015 14:41
Pyszne słodkości
Ada-Gaba 08.10.2015 20:16
wyglądają super
marenka 08.10.2015 18:31
pycha deser
bietka 08.10.2015 12:23
po prostu je uwielbiam :)
Wacław 08.10.2015 11:29
od dzieciństwa uwielbiam eklerki :-)
inka2012 08.10.2015 10:17
muszą być pyszne :)
Damiano
Damiano 08.10.2015 09:19
fajny przepis
Mama niejadka 08.10.2015 08:48
Super domowe eklerki
Poison1988 08.10.2015 08:16
domowe są najlepsze :) aż ślinka cieknie :)
Kajka12 08.10.2015 07:23
Wyglądają super :)
Ewkani 08.10.2015 00:19
Dobrze zrobić eklerki samemu, bo te ze sklepu często są strasznie tłuste
Jumper123 07.10.2015 22:48
super przepis
Iwusia 07.10.2015 21:52
smacznie wyglądają
misia53 07.10.2015 21:30
Pychota takie eklerki
irenka 07.10.2015 20:36
wyglądają super ,muszą być przepyszne
Grazyna0211 07.10.2015 20:02
muszę takie zrobić
mirosława4 07.10.2015 19:07
zjadłabym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak