Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki w kształcie nerki
W garnku rozpuszczamy masło (125 gramów)i wodę, doprowadzamy do wrzenia, do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę i sól i energicznie ją mieszamy.
Dobrze "zaparzone" ciasto poznamy po tym że z łatwością odchodzi od garnka i tworzy "kluchę" na łyżeczce :)
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie wbijamy po jajku i miksujemy.
Gdy ciasto będziemy wyciskać szprycą to lepiej zrobić trochę sztywniejsze, trudniej się wyciska ale bardzo dobrze zachowuje kształt.
Dodajemy proszek do pieczenia.
Na przygotowaną brytfankę (z papierem do pieczenia lub podsypana bułką) układamy/wyciskamy ciasto. Trzeba pozostawić odpowiednie odstępy bo ciasto bardzo rośnie.
Pieczemy je w temp 180-190 stopni. Pierwsze 20-30 minut nie otwieramy piekarnika bo eklerki opadną! trzeba je obserwować, bardzo przyrumienione nie powinny opaść. Warto co jakiś czas sprawdzać na pojedynczym eklerka upieczenie! ja czasami jeszcze przekrojone eklerki "dosuszam" chwilę w piekarniku.
Masa do przekładania: klasyczny krem budyniowy :) gotujemy 2 paczki budyniu w mniej-więcej takiej ilości mleka jak przepisowo przypada na jedną paczkę. Studzimy i miksujemy z margaryną do uzyskania gładkiego kremu.
Polewa: rozpuszczamy w garnuszku resztę masła pozostałą część masła z połową szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy masa się zagotuje, odstawiamy, wsypujemy kakao i dobrze mieszamy (tutaj można popróbować jaki stopień słodyczy się lubi, fajnie z kremowym nadzieniem komponuje się bardziej "wytrawna" polewa :))
Eklerki przekładamy kremem i polewamy polewą, po jej stężeniu gotowe są do zjedzenia :)