Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki w kształcie nerki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 4
masło 250 gr
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
mleko 0,5 szklanki
cukier kryształ 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 0,6 litra
margaryna 250 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki w kształcie nerki

CIASTO:
W garnku rozpuszczamy masło (125 gramów)i wodę, doprowadzamy do wrzenia, do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę i sól i energicznie ją mieszamy.
Dobrze "zaparzone" ciasto poznamy po tym że z łatwością odchodzi od garnka i tworzy "kluchę" na łyżeczce :)

Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, następnie wbijamy po jajku i miksujemy.
Gdy ciasto będziemy wyciskać szprycą to lepiej zrobić trochę sztywniejsze, trudniej się wyciska ale bardzo dobrze zachowuje kształt.
Dodajemy proszek do pieczenia.

Na przygotowaną brytfankę (z papierem do pieczenia lub podsypana bułką) układamy/wyciskamy ciasto. Trzeba pozostawić odpowiednie odstępy bo ciasto bardzo rośnie.

Pieczemy je w temp 180-190 stopni. Pierwsze 20-30 minut nie otwieramy piekarnika bo eklerki opadną! trzeba je obserwować, bardzo przyrumienione nie powinny opaść. Warto co jakiś czas sprawdzać na pojedynczym eklerka upieczenie! ja czasami jeszcze przekrojone eklerki "dosuszam" chwilę w piekarniku.

Masa do przekładania: klasyczny krem budyniowy :) gotujemy 2 paczki budyniu w mniej-więcej takiej ilości mleka jak przepisowo przypada na jedną paczkę. Studzimy i miksujemy z margaryną do uzyskania gładkiego kremu.

Polewa: rozpuszczamy w garnuszku resztę masła pozostałą część masła z połową szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy masa się zagotuje, odstawiamy, wsypujemy kakao i dobrze mieszamy (tutaj można popróbować jaki stopień słodyczy się lubi, fajnie z kremowym nadzieniem komponuje się bardziej "wytrawna" polewa :))


Eklerki przekładamy kremem i polewamy polewą, po jej stężeniu gotowe są do zjedzenia :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 19.02.2014 08:53
eklery - palce lizać
Kejti 10.02.2014 11:40
Mniam mniam .
lara 04.12.2013 16:12
bardzo dobre
Justynka958 03.12.2013 00:38
uwielbiam eklerki :)
Małgorzata9 02.12.2013 22:05
pyszne eklerki
V_kuchareczka 02.12.2013 21:54
smakowicie wyglądają
treonina 02.12.2013 21:44
wspaniale wyszły!
everay 02.12.2013 20:31
przepyszne
Janina 02.12.2013 20:31
Fajne ciasteczka;)
sanielcia 02.12.2013 20:29
porwałabym taką z talerza :)
Gracer 02.12.2013 20:26
uwielbiam eklerki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak