Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki
Ciasto parzone:
Zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijać po kolei jajka, ucierając łyżką po każdym dodaniu. Podczas ucierania starać się "wbić" w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu ciasto pięknie urośnie w piekarniku. Gotową masę wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym. Można też wykładać łyżką. Ciasto na blaszce powinno mieć około 10 cm długości i około 3 cm szerokości. Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do wystudzenia, następnie przekroić wzdłuż na 2 części.
Krem budyniowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wsypać obie mąki i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty. W garnku zagotować mleko z wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii ( zamiast można użyć cukru waniliowego ). Na ugotowane mleko wlać masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Zagotować cały czas mieszając. Gotować mieszając około 1 minuty, do zgęstnienia kremu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzony krem umieścić w rękawie cukierniczym i wykładać na spody eklerków, przykrywając drugą częścią ciastek. Można również wykładać krem łyżką. Można polać polewą czekoladową.
Smacznego :)