Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto parzone

masło lub margaryna 125 g
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki

Krem budyniowy

mleko 600 ml
żółtko jajek 6
cukier 100 g
mąka pszenna 40 g
mąka ziemniaczana 40 g
laska wanilii 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki

Przepis na około 18 sztuk.

Ciasto parzone:
Zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijać po kolei jajka, ucierając łyżką po każdym dodaniu. Podczas ucierania starać się "wbić" w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu ciasto pięknie urośnie w piekarniku. Gotową masę wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym. Można też wykładać łyżką. Ciasto na blaszce powinno mieć około 10 cm długości i około 3 cm szerokości. Piec przez 20 - 30 minut w temperaturze 200°C. Pozostawić do wystudzenia, następnie przekroić wzdłuż na 2 części.

Krem budyniowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wsypać obie mąki i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty. W garnku zagotować mleko z wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii ( zamiast można użyć cukru waniliowego ). Na ugotowane mleko wlać masę jajeczną, dokładnie wymieszać. Zagotować cały czas mieszając. Gotować mieszając około 1 minuty, do zgęstnienia kremu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony krem umieścić w rękawie cukierniczym i wykładać na spody eklerków, przykrywając drugą częścią ciastek. Można również wykładać krem łyżką. Można polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kluska_87 26.09.2014 19:46
uczta dla łasucha :)
Wacław 25.09.2014 12:26
przepadam za eklerkami :-)
bietka 25.09.2014 08:46
uwielbiam je i mogłabym je jeść codziennie :)
VioletoweKucharzenie 25.09.2014 08:24
smaczne i piękne eklerki
bhb8 25.09.2014 00:14
uwielbiam eklerki :)
fotoviderek 24.09.2014 22:43
Takie słodkości lubię :)
Kuchenka 24.09.2014 22:29
aż ślinka cieknie :D
2milutka 24.09.2014 21:44
smacznie wyglądają
Renata9 24.09.2014 21:32
smaczne eklerki
Adamorek 24.09.2014 21:30
moje ukochane ciacha
V_kuchareczka 24.09.2014 21:25
jakie pyszne
Krzysztof15 24.09.2014 21:24
bardzo lubie
Megg 24.09.2014 20:54
Pyszności poproszę jednego :-)
norweska20 24.09.2014 20:25
pyszności...dawno nie jadłam
irenka 24.09.2014 19:57
pyszniutkie
gosia1988 24.09.2014 19:49
wyśmienite
Cranberry 24.09.2014 18:47
PYSZNOŚCI MNIAM :)
Adam/ZUB3R 24.09.2014 18:16
smaczne eklerki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak