Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

eklerki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1 szkl
masło 1/3 kostki
mąka 1 szkl
jajko 4 szt
śmietana 30% 250 ml
cukier puder 1/2 szkl
czekolada 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: eklerki

Do garnuszka wlewam wodę i dodaję masło, podgrzewam, aż się roztopi.
Wtedy dodaję mąkę i mieszam, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masa będzie bardzo gęsta. Jak masa przestygnie to wbijam jajka i mieszam, do czasu aż masa jest bez grudek.Przy pomocy szprycy albo łyżką, nakładam podłużne porcje ciasta. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż będą złociste. W trakcie pieczenie nie otwieramy piekarnika. Po wystudzeniu przecinam na pół.
Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną pianę i nadziewam ciastka, przykrywam połówką z czekoladą. Wstawiam na troszkę do lodówki. Czekoladę wsadzam do miseczki i stawiam ją na drugiej misce z gorącą wodą. Kiedy już rozpuści się w kąpieli wodnej, to smaruję jedną połówkę ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 07.03.2014 10:50
ubóstwiam je!
Kejti 03.03.2014 16:30
Rewelacyjne są :-)
caralajna 26.02.2014 21:42
z bitą śmietaną bardzo lubię
RenataZ-et 22.02.2014 21:03
uwielbiam takie słodkości :)
mysza75 22.02.2014 09:36
Moje ulubione ciacha z dzieciństwa. Pyszności :-)
Megg 21.02.2014 22:40
pyszności!!! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak