Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 25 dag
mąka 75 dag
mąka ziemniaczana 15 dag
jajko 4 sztuki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 500 ml
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka tortowa 1 łyżka
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki

CIASTO: Masło rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą. Wsypać wszystko do masła i mieszać aż powstanie ciasto na wolnym niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Później dodać żółtko i jajka. Mieszać aż powstanie gęsty krem. Wmieszać proszek do pieczenia. Dać do szprycy i nakładać na wysmarowaną masłem brytfannę. Ciastka muszą mieć podłużny kształt (foto). Piec w piekarniku w 200 st. przez ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
MASA: 400 ml mleka gotujemy z cukrem a w pozostałości mleka mieszamy obie mąki. Gdy się zagotuje wlać do gotującego się mleka i mieszać. Odstawić do zimna. Gdy budyń będzie zimny połączyć z masłem. Dać do szprycy i nakładać na jedno ciasto, przykryć drugim.
Posypać na koniec cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 03.04.2012 18:35
mniam
malaczarna23 16.01.2012 11:33
super
gosia47-47 29.11.2011 08:06
uwielbiam eklerki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak