Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eintopf warzywny z kurczakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
kalarepka młoda 2 szt
fasolka szparagowa 2 garście
kukurydza w puszce 1/2 puszki
fasola czerwona z puszki 1/2 puszki
pomidor 4 szt
sos sojowy
sos słodko-kwaśny
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Eintopf warzywny z kurczakiem

W dość dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, oregano i pieprzem oraz sosem sojowym. Przesmażamy aż mięso kurczaka się zetnie.
Mięso podlewamy szklanką wody oraz dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory (lub pelatti). Dusimy pod przykryciem na małym ogniu prze 20 minut. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą.
W tym czasie marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami.
Serwujemy z brązowym ryżem lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.08.2016 21:03
Pyszne danie
adelajda 08.08.2016 13:55
Super danie :)
Malinka 08.08.2016 10:15
Musiało smakować wyjątkowo!
Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:35
coś smacznego !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak