Egzotyczny kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i szpinakiem

Egzotyczny kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    50 dag
  • szpinak mrożony

    50 dag
  • cebula

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • mleko kokosowe

    400 ml
  • bulion warzywny

    200 ml
  • ryż basmati

    25 dag
  • migdały

    2 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Egzotyczny kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym i szpinakiem

Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy mięso na złoto. aprzekładamy mięso na talerz a w pozostałym tłuszczu podsmażamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Dodajemy rozmrożony liściasty szpinak i chwilę razem dusimy. Posypujemy wszystko łyżką curry i zalewmy bulionem i mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i dusimy 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy kawałki kurczka z sosem i podgrzewamy. Nakładamy porcje ryżu, sosu i posypujemy płatkami migdałów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Stenka 14.02.2016 10:00
smaczne danie
Kejti 12.03.2014 13:50
Fajny kurczak :-)
adelajda 11.03.2014 19:44
miła odmiana dla kurczaka
Olga_SK 11.03.2014 15:46
Świetny pomysł :)
Monia 11.03.2014 13:55
Ciekawa potrawa :)
patryska76 11.03.2014 13:14
Pyszne danie!
Jadwiga/Jaga85 11.03.2014 12:19
fajne i apetyczne połączenie!!!
brioszka 11.03.2014 12:03
zdecydowanie moje smaki! :)
Róża1 11.03.2014 11:47
super danie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat