Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach... obłędny. Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką!
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm:

  • banan

    1 sztuka
  • kiwi

    2 sztuki
  • sok z pomarańczy

    3 łyżki

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    50 gramów
  • płatki owsiane

    30 gramów
  • wiórki kokosowe

    10 gramów
  • cukier

    40 gramów
  • olej

    7 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto.
Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi.
Całość posypać kruszonką.
Crumble wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190 stopniach.
Owoce pod kruszonką świetnie smakują na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone, na zimno.
Przed podaniem można udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:12
To crumble musi być bardzo smaczne :)

Bożena Matuszczyk

26.02.2019 08:44
Wygląda apetycznie i kusząco. Porywam porcyjkę do spróbowania.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat