Egzotyczna pierś z kaczki w grubo mielonym pieprzu podana z chutney z mango

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    4 szt
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • mango

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    100 ml
  • papryczka chili

    1 szt
  • sok z limonki

    1 szt
  • świeża mięta

    3 gałązki
  • imbir

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte piersi zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do drobiu. Po dwóch godzinach piersi odsączyć z zalewy, naciąć skórę, natrzeć grubo mielonym czarnym pieprzem i oprószyć solą.
W rondelku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z limonki. Gdy osiągnie konsystencję syropu, dodać pokrojone w kostkę mango i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę i odrobinę imbiru.
Przygotowaną wcześniej kaczkę, upiec z dwóch stron na grillu tak, aby skórka była chrupiąca. Gdy mięso będzie usmażone w środku pokroić w plasterki i podawać z chutney z mango.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 14.03.2017 12:08
Własnie szukałam co zrobić z tym mang i dzisiaj przygotuje według przepisu. Zobaczymy co mi wyjdzie.
IrenaM 14.09.2012 14:19
Bardzo ciekawy przepis, chyba trzeba spróbować, może mój mąż polubi w końcu kaczkę :)
Cikakameku 31.07.2012 13:33
wygląda super!
Magda60 30.06.2012 23:21
swietne
Magda60 30.06.2012 23:20
swietne
Magda60 30.06.2012 23:20
swietne
Magda60 30.06.2012 23:20
swietne
Magda60 13.05.2012 22:21
pyszne
katerin1x15 06.01.2012 19:30
ciekawe
isetta 03.10.2011 16:01
niesamowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat