Dzwonko z łososia w orzechowej panierce, z chipsem z buraka i kremem z pomidorów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś

  • łosoś

    2 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cytryna

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    orzechowa
  • masło klarowane

Czips z buraka

  • burak

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka

Krem z pomidorów

  • pomidory

    3 sztuka
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oregano

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zanim zaczniemy cokolwiek robić, dzwonka pół godziny przed smażeniem nacieramy solą i pieprzem. W tym czasie obieramy buraka, kroimy go w cienkie plastry i mieszamy z przyprawami. Pieczemy go w piekarniku w 180°C przez około 20 minut - dzięki temu cukier skarmelizuje się i doda burakom słodkawego posmaku. :)

W tym samym czasie przygotowujemy krem. Pomidory sparzamy, blendujemy na gładką masę i przyprawiamy do smaku. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.

Teraz możemy przystąpić do smażenia dzwonek. W miseczce rozbijamy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę orzechową. Dzwonka obtaczamy najpierw w jajku, a potem w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z cytryny. W tym samym czasie sprawdzamy czy czipsy z buraków są gotowe. Jeżeli są odpowiednio chrupkie wykładamy na talerz. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Programistapogodzinach 10.01.2016 18:54
Dziękuje :)
Programistapogodzinach 10.01.2016 18:53
Dziękuje :)
Programistapogodzinach 10.01.2016 18:53
Dziekuje:)
ilka01 10.01.2016 14:34
apetyczne danie
anka1988 10.01.2016 13:53
obłędne danie!
paula8 10.01.2016 13:43
wygląda obłędnie ! ;)
Motorek 10.01.2016 12:55
smaczna rybka
Programistapogodzinach 10.01.2016 10:31
Dziękuje;)
Krzysztof15 10.01.2016 09:39
palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat