Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 2 dzwonki
koperek 4 gałązki
tymianek 4 gałązki
cytryna 2 plasterki
masło 2 łyżeczki
słonecznik łuskany 2 łyżeczki
cukinia 2 małe
migdały mielone 3 łyżki
feta 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą

Kroki postępowania

1
Dzwonki oczyścić, całe posypać solą morską i pieprzem. Do środka włożyć po plasterku cytryny, gałązki koperku i tymianku. Na wierzch położyć plasterek masła i posypać słonecznikiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 15 minut.
Krok 1 - Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą foto
2
Cukinię pokroić wzdłuż na 0,5 cm plasterki. Posypać bardzo delikatnie solą (feta jest również słona, dlatego uważać) i poczekać 5 min.
Krok 2 - Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą foto
3
Posypać każdy plasterek tartymi migdałami, na wierzch poukładać kawałki fety i posypać pieprzem. Włożyć do piekarnika w którym łosoś jest już od 15 min i zapiekać razem przez 10 min.
Krok 3 - Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą foto
4
Podawać razem.
Krok 4 - Dzwonko łososia ze słonecznikiem podane z zapiekaną cukinią z orzechami i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 03.03.2014 16:18
Rewelacyjne jedzonko,na pewno spróbuję tak zrobić :-)
patryska76 27.11.2013 16:14
Świetnie podana rybka ;-)
iwi 27.11.2013 15:33
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak