Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziurawe bułeczki ze śliwką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
jaja 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże 3 dag
masło 3 łyżki
śliwki węgierki 40 dag
jabłka 2 sztuki
Cynamon mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dziurawe bułeczki ze śliwką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć ze szczypta soli cukru i łyżka maki, oraz 4 łyżkami mleka. Odstawić aby wyrosły. Do miski wsypać mąkę dodać jajko, żółtko, mleko i rosnący zaczyn. Wyrobić ciasto, pod koniec wlać roztopione masło. Pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Dziurawe bułeczki ze śliwką foto
2
Z ciasta formować placuszki do środka wkładając wypestkowaną śliwkę. Górę posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temp. 160 stopni aż bułeczki zrobią się lekko złote
Krok 2 - Dziurawe bułeczki ze śliwką foto
3
Jabłka obrać zetrzeć i ugotować z resztą wypestkowanych śliwek. Dodać do smaku cukier waniliowy i cynamon.
Krok 3 - Dziurawe bułeczki ze śliwką foto
4
Na upieczone bułeczki ze śliwką kładziemy rozgotowane jabłka.
Krok 4 - Dziurawe bułeczki ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 16.05.2014 23:54
Fajne bułeczki :-)
Katarzyna59 03.03.2014 08:06
smakowite,
Aga-25 03.03.2014 08:03
fajne ze śliwką
2milutka 03.03.2014 08:02
fajnie wyglądaja:)
agnieszka131919 03.03.2014 08:00
smaczne bułeczki
Agnieszka-87-25 03.03.2014 07:56
pychotki mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak