Dzikie zrazy

Dzikie zrazy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe pokrojone na 6 zrazów

    70 dag
  • boczek

    15 dag
  • zsiadłe mleko

    1 szklanka
  • cebula

    2 sztuki
  • pokruszone listki laurowe Prymat

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • kostka rosołu wolowego Kucharek

    1 szt
  • mąka

    1 łyżeczka
  • smietana 18%

    1/2 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 zmielony
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dzikie zrazy

Mięso zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce. Następnie wyjąć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać solą, jałowcem i pokruszonymi listkami laurowymi. Na każdym zrazie ułożyć kawałek boczku oraz plaster cebuli, zwinąć ciasno i spiąć wykałaczką. Mięso obrumienić na maśle, przełożyć do rondla, podlać wodą z rozpuszczoną kostką
rosołową i dusić na małym ogniu 1:30 min. Gdy mięso będzie miękkie, sos zaprawić śmietaną z mąką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami kładzionym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (42)

IrenaM 29.01.2012 17:22
faktycznie brzmi dziko :)
novita26 25.10.2011 08:14
mniam mniam
novita26 25.10.2011 08:12
mniam mniam
artur7 25.10.2011 06:19
pycha
artur7 25.10.2011 06:18
pyszne
artur7 25.09.2011 18:56
smaczne
kriso 21.07.2011 20:33
super przepis
puellae90 21.07.2011 17:33
smakowite
agnieszka214 18.07.2011 06:01
pyszności
Adamorek 12.07.2011 12:46
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat