Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna w domowej marynacie

5.0
(98)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 10 % 200 mililitrów
woda 600 mililitrów
Goździki całe Prymat 4 sztuki
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
wódka 1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 3 gramy
Ziele angielskie całe Prymat 7 gramów
Tymianek suszony Prymat 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
czosnek 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
Musztarda francuska Prymat do natarcia mięsa

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w domowej marynacie

Wszystkie składniki na marynatę zagotować i wystudzić.

Do zimnej marynaty przełożyć około 2 kg mięsa, w taki sposób, aby całe było zanurzone. Następnie zawartość przykryć i włożyć na 2-3 dni do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty, która już nie będzie potrzebna.

Natrzeć mięso musztardą francuską, oprószyć delikatnie solą i podlać odrobiną wody. Mięso piec do 3 godzin, w temperaturze 170 stopni, co jakiś czas polewają pieczeń, wytwarzającym się sosem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dzikus 11.01.2020 19:11
Zarejestrowałem się specjalnie, aby przestrzec przed dodawaniem tak dużej ilości octu! Marynata przygotowana dokładnie jak w przepisie. Dzik w marynacie spędził dwie doby i nie czuć w ogóle smaku mięsa ani zapachu ziół. Czuć tylko ocet. Nie dodawać 600 ml! MAX 200 ml! Może sos śmietanowy (słodki) uratuje potrawę. :(
dzikus 12.01.2020 15:02
Miało być "nie dodwać 400 ml" ;)
halinka1011 27.12.2010 09:19
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak