Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dziczyzna

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka z dzika 1 kg
czosnek 5 ząbków
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dziczyzna

Szynkę z dzika moczyć w wodzie przez 24 godziny.
Po wymoczeniu kroimy w plastry. Nacieramy każdy kawałek pieprzem, solą, majerankiem. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Pomiędzy poszczególne plastry dzika wkładamy czosnek pokrojony w plastry. Mięso przykrywamy np. talerzykiem. Mięso pozostawiamy na około 12 godzin w lodówce.
Mięso obsmażamy z każdej strony na rumiano na gorącym tłuszczu. Po jakimś czasie dodajemy cebulę i podlewamy wodą, aby mięso się nie spaliło. Smażymy do miękkości.
Wyjmujemy usmażone mięso. Z reszty robimy ciemny sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.01.2014 07:46
muszę spróbować
IZABELA29 20.01.2014 09:17
nie miałam okazji jeszcze spróbować dziczyzny
anemon 19.01.2014 19:22
Tylko jeden raz w życiu jadłam mięso z dzika i bardzo mi smakowało.
ankaryba 28.11.2013 12:39
mi smakuje :-)
mirosława4 25.10.2013 21:02
podobne jest zdrowe takie mięsko,nie miałam nigdy okazji posmakować takiego mięska a Twoje zapowiada się apetycznie :)
m1monika 10.10.2013 08:29
mój tata uwielbia :-)
barbara11561 19.08.2013 00:13
rewelacja taki obiadek:)
Katarzyna59 16.06.2013 17:51
bardzo pyszne
Seba 04.06.2013 09:46
bardzo fajna
Wacław 17.05.2013 09:37
podoba mi sie ten przepis,tylko nie mam miesa z dzika
Alex_M 03.05.2013 12:36
uwielbiam miesko z dzika!
Dorian 02.05.2013 19:58
pyszna jest dziczyzna
gacopierz23 01.05.2013 21:18
rarytas dla mnie
jordi 29.04.2013 23:04
ja również jadam dziczyznę bardzo rzadko,choć Twoja rzeczywiście zachęca do tego,by częstotliwość zwiększyć
edi 16.04.2013 18:23
dziczyzny nie próbowałam:)
cooleczka 12.04.2013 09:57
dobrze przyrządzona dziczyzna jest bardzo smaczna, ale ja się boję jeść ze względu na włośnicę
Łukasz15 21.02.2013 20:02
Mniam
Bernadeta1 28.01.2013 12:21
Ja też bardzo rzadko jadam dziczyznę a ta wygląda pysznie
Ewelina38 18.01.2013 12:18
bardzo rzadko jadamy dziczyznę,
Dorota37 04.01.2013 21:51
oj zjadła bym sobie
Pani Domu 20.12.2012 19:57
z chęcią bym spróbowała
Ela15 07.12.2012 09:55
nigdy nie jadłam ale chętnie bym spróbowała
rjustysia 02.12.2012 12:56
Przyznam się, że chyba nigdy nie jadłam dziczyzny, chętnie bym spróbowała.
mysza75 30.11.2012 21:09
szynka z dzika to musi być dobre nie jadam jeszcze
Motorek 29.11.2012 09:14
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak