Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziady/ Śmietanowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka pszenna 1 1/2 szklanki
cukier 1 1/2 szklanki
amoniak 1 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
cukier puder do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 5-6 łyżeczek
woda
kwaśna śmietana 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Dziady/ Śmietanowiec

Placki:
Jaja ubić z cukrem. Dodać resztę składników oprócz mąki. Odstawić na 1 godzinę.
Dodając mąkę zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować. Zrobić placki i upiec na lekko złoty kolor. (w prodiżu o średnicy 25cm. ok 10 min każdy placek).

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostawić do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubijamy. Pod koniec dodajemy żelatynę i przekładamy wystudzone placki.

Przełożone śmietaną placki odstawiamy na 12h w chłodne miejsce. Najlepiej opakować ciasto folią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 09.10.2012 08:37
wygląda apetycznie!
sara1 09.10.2012 08:36
wygląda wspaniale
Betka 09.10.2012 07:34
pyszności!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak