Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 800 g
morele 500 g
brzoskwinie 700 g
cukier 600 g
żel-fix 3:1 2 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Owoce umyć, osączyć, pozbawić pestek i pokroić w mniejsze kawałki.
Zasypać cukrem wymieszanym z żel-fixem.
Krok 1 - Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy foto
2
Wymieszać dokładnie, nakryć i pozostawić na 2-3 godzinki, żeby owoce puściły sok.
Krok 2 - Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy foto
3
Zagotować, zmniejszyć płomień i dusić na minimalnym przez 10 minut, aż owoce zmiękną.
Krok 3 - Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy foto
4
Owoce zmiksować na mus i gorącym napełnić słoiczki, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry do ostygnięcia.
Nie pasteryzować!
Krok 4 - Dżem-mus śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak