Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżemik z kabaczka - cytrusowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kabaczek 1,3 kg
woda 1 szkl.
żel-fix 3:1 1 op.
słodzik w płynie 2 łyżki
sok z limetki 4-5 łyżek
aromat cytrynowy do smaku
galaretka niebieska 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżemik z kabaczka - cytrusowy

Kabaczka obrać, przekroić na cząstki, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
Miąższ przełożyć do blendera, wlać szklankę zimnej wody, dodać sok z limetki i całość zmiksować na gładko.
Przelać do garnka, zagotować, osłodzić i wsypać turkusową galaretkę - mieszać przez 10 minut, stale ogrzewając.
Na końcu wsypać żel-fix i bardzo dokładnie wymieszać - można użyć blendera, jeśli tworzą się grudki.
Gotować 5 minut na średnim płomieniu, stale mieszając, a na koniec dodać aromatu cytrynowego do smaku.
Wrzący dżemik przelać do słoiczków (aż po sam brzeg), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i postawić dnem do góry.
Nakryć ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 05.09.2012 09:13
jaki intensywny kolor:)
eagle 01.09.2012 08:52
Interesujący kolor wyszedł z tych galaretek ;)
artur7 19.08.2012 09:01
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak